Misko Misko
Elia Elia
Trata Trata
Средиземноморската диета

Eдна от най-популярните в световен мащаб диети сред привържениците на здравословното хранене е т.н. Средиземноморска диета, обявена от ЮНЕСКО за „нематериално наследство на човечеството”. Средиземноморската диета не е просто диета за отслабване. Тя е начин на живот, съвкупност от хранителни навици и принципи, спазвани векове наред от средиземноморските народи – Гърция, Франция, Италия, Испания и Мароко.

Многогодишните изследвания сред жителите на тези държави показват, че те живеят по-дълго от останалите европейци и по-рядко страдат от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Причина за това е местната кухня, за която е характерна увеличената консумация на зехтин, маслини, риба, макаронени изделия и пресни плодове и зеленчуци.

Средиземноморската диета е идеален пример за балансирано хранене, предотвратяващо развитието на т.нар. “болести на цивилизацията” – затлъстяване, диабет, атеросклероза, остеопороза, тромбоза, хипертония. Продуктите, които са в основата на това хранене, способстват за понижаване нивото на холестерола в кръвта, укрепват нервната система и гарантират идеално равновесие на протеини, полезни мазнини, въглехидрати и антиоксиданти.

В какво се състои средиземноморската диета?

Целта на Средиземноморската диета не е свалянето на килограми и бързото отслабване. Тя дава възможност да се използват здравословни продукти, в които отсъстват животински мазнини, захар и консерванти.

Най-често диетата се изобразява във вид на пирамида, включваща всички групи хранителни продукти.

 

В основата на пирамидата са изобразени храните, които трябва да се консумират ежедневно, а на върха са поставени онези, които следва да се консумират рядко и в минимални количества.

Ежедневно консумирайте:

- Макаронени изделия, хляб, зърнени култури – желателно е половината количество зърнени храни и техните производни да са пълнозърнести продукти. Макароните и спагетите е необходимо да са от твърди сортове пшеница;

- Плодове и зеленчуци – добре е зеленчуците да станат необходима добавка към всяко основно хранене, а плодовете да представляват основните междинни закуски през деня.

- Зехтин и маслини;

- Картофи, бобени култури, ядки, семена;

- Обезмаслено прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал;

- Подправки (босилек, риган и др.);

- Червено вино - една или две чаши вино на ден. За предпочитане е виното да е червено и да се пие по време на основните хранения. Бялото вино и бирата са алтернатива.

Ежеседмично консумирайте:

- Риба и морски дарове - поне 3 пъти седмично;

- Месо - като основен източник на протеини да бъдат предпочитани пилешкото и пуешкото месо (по-рядко телешко);

- Яйца – 3 до 4 броя седмично.

Ежемесечно консумирайте:

- Сладкиши и мед;

- Червено месо.

* Червеното месо и сладкишите трябва да представляват радостно изключение от правилата, а не основа на диетата ни.

 
Средиземноморски рецепти с продуктите Misko Elia Trata